Drie ziekenhuizen: samen expertisecentrum kinderdiabetes
Vivendia is de naam voor het gezamenlijke expertisecentrum kinderdiabetes van CWZ, het Radboudumc en -vanaf 1 maart 2024 officieel- Rijnstate. Sinds januari 2023 heeft Vivendia deze nieuwe naam en een nieuwe locatie. Lees hier het nieuwsbericht over Vivendia. Of bekijk de foto’s van de locatie van Vivendia.
Betekenis van de naam Vivendia
De naam Vivendia staat voor ‘leven met diabetes’. De klank is optimistisch en we bekijken het ook vanuit een positief perspectief; hoewel diabetes nooit meer weggaat, kun je er wel goed mee leren leven. Jouw leven, in een wereld vol plezier, kleur, planten, bloemen, dieren en rivieren. Een leven waarin je groeit naar volwassenheid, net zoals de natuur dat doet.
De naam is een samenvoeging van twee woorden:
‘vive’ of ‘vivendi’: woorden uit het Latijn die staan voor levendig, fris en stromend, net als een rivier. De Latijnse uitdrukking ‘modus vivendi’ betekent letterlijk ‘wijze van leven’. Diabetes betekent steeds balans zoeken tussen wat nodig is voor de aandoening en een zo fijn mogelijk leven. Samen met de zorgprofessional ga je op zoek naar wat bij jouw leven past. Bovendien klinkt ‘vive’ zacht en dat zorgt voor rust. Rust bij de patiënt en bij de ouders. Het kind is in goede handen.
‘dia’: allereerst is ‘dia’ natuurlijk een afgeleide van ‘diabetes’ en van ‘dag’, want er gaat geen dag voorbij zonder diabetes. Het is er altijd. Er zit echter nog meer achter; het woord ‘dia’ is eveneens terug te vinden in het Latijn (dialogus). En dialoog staat voor een gesprek tussen twee of meer mensen die gedachten uitwisselen, dat leidt tot nieuwe inzichten bij de betrokkenen. Een dialoog is dus verrijkend. Andere belangrijke kenmerken van een goede dialoog zijn ‘echt luisteren’ en ‘met elkaar in evenwicht zijn’. Een goede dialoog is niet alleen van toepassing op de relatie van zorgmedewerkers met patiënten en ouders, het heeft ook betrekking op de samenwerkende partners. Partijen zijn voortdurend met elkaar in gesprek en werken met elkaar samen om de best mogelijke zorg te bieden.
Samenwerking CWZ, het Radboudumc en Rijnstate
Vivendia, voorheen het KDCN, regelt al meer dan 10 jaar de zorg voor kinderen met diabetes. Daarvoor werken dokters, verpleegkundigen, psychologen, diëtisten en doktersassistenten uit drie ziekenhuizen samen: CWZ, het Radboudumc en Rijnstate. Door samen te werken in een team, maken we gebruik van alle kennis die we hebben over diabetes. Op die manier kunnen we meer kinderen met diabetes helpen en nog meer ervaring opdoen. We profiteren van elkaars sterke kanten: bij CWZ is van vroeger uit al veel kennis aanwezig over diabetes bij kinderen. Bij het Radboudumc zijn er meer mogelijkheden om verder onderzoek te doen naar diabetes. Doordat nu Rijnstate officieel is toegetreden, is er nog meer kennis en ervaring binnen het team wil vergroten. Daar hebben alle kinderen en jongeren met diabetes in de regio profijt vanSamen staan we dus sterk!
Opname in het ziekenhuis
Moet je worden opgenomen in het ziekenhuis? Dan is dat in CWZ. Tenzij je een andere ziekte hebt, waarvoor je in het Radboudumc moet zijn. Een dokter of verpleegkundige vanuit Vivendia kan dan bij je langskomen om te helpen met jouw diabetes.
Erkenning als expertisecentrum voor kinderen met diabetes
Ook anderen vinden dat wij het als Vivendia (voorheen KDCN) erg goed doen. Daarom zijn we erkend als expertisecentrum voor kinderen met diabetes bij de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dit betekent dat onze zorg voor kinderen met diabetes extra goed is. En dat er niet alleen kinderen uit de regio Nijmegen bij ons komen, maar uit heel Nederland.
Het KDCN (nu Vivendia) is de winnaar van de Diabetes Innovatie Prijs van Sanofi (2016). Het team stimuleert zelfzorg bij kinderen met diabetes met het diabetes groeimodel (e-health).