Menu

Behandeling diabetes

Diabeteszorg bij Vivendia

Als je bij de huisarts komt en hij of zij denkt dat je diabetes type 1 hebt, dan moet je naar het ziekenhuis. Daar onderzoeken we je bloed en kijken we hoe ziek je bent. Soms moet je even in het ziekenhuis blijven. Je komt dan op de kinderafdeling. Als het nodig is, krijg je daar een infuus en insuline. Zijn je bloedwaarden weer goed en voel jij je beter? Dan kun je weer naar huis. Jouw dokter stuurt je dan door naar Vivendia.

Bij Vivendia

Bij Vivendia helpen we je omgaan met diabetes. Dat gaat allemaal stap voor stap. In het begin kom je vaak naar Vivendia: de eerste tijd kom je elke dag. We vertellen je dan meer over jouw diabetes. Ook leren we je hoe je zelf je bloedsuiker kunt meten en hoe je insuline spuit. En natuurlijk wat er in jouw lichaam gebeurt als je diabetes hebt. We leggen je uit wat voor invloed sport en ziek zijn kunnen hebben op je bloedsuiker en we geven je tips om gezond te eten. De eerste tijd zie je jouw arts, jouw diabetesverpleegkundige en een diëtist regelmatig. Als je al een beetje gewend bent en al veel weet over jouw diabetes en hoe je ervoor kunt zorgen, dan maak je kennis met de kinderpsycholoog van Vivendia. Die vertelt jou wat ze voor jou en je ouders kan betekenen.

Leven met diabetes

Stap voor stap leren we je omgaan met jouw diabetes. Je zult ook merken dat je zelf steeds beter wordt in het meten van je bloedsuiker en het regelen van jouw insuline. Als je bij ons op controle komt, vragen we hoe het met de diabetes gaat. Maar we vragen ook hoe het met jou gaat. Voel je je blij? Of ben je soms boos dat je diabetes hebt? We horen het graag van je. Lees meer op de pagina omgaan met diabetes.

Controle bij Vivendia

Lukt het je om goed voor de diabetes te zorgen? Dan kom je ongeveer 4 keer per jaar terug bij Vivendia voor controle. Je hebt dan een gesprek met je arts en verpleegkundige. En soms met de psycholoog of diëtist. Je ouders komen mee naar deze controles. We meten hoe lang je bent en hoeveel je weegt. En we meten je HbA1c. Dat is de gemiddelde hoeveelheid glucose in je bloed. Hiervoor krijg je een prik in je vinger. Dit kan met je eigen prikpen. Ook meten we je bloeddruk. Een keer per jaar onderzoeken we je bloed wat uitgebreider. En we vragen je dan ook om in een potje te plassen, zodat je urine in het laboratorium kan worden onderzocht. Je vult dan een vragenlijst in. Die helpt ons om te kijken hoe het met je gaat.

Elke keer als je naar Vivendia komt vragen we aan jou en je ouders hoe het gaat. Wat doe je al zelf en waarbij helpen je ouders je? Hiervoor gebruiken we het Diabetes Groeimodel (e-health). Telkens doe je steeds meer zelf en leer je meer over jouw diabetes. Zo weet je steeds meer en kun je steeds meer, ook als je ouders niet in de buurt zijn. Samen houden we de instelling van je diabetes in de gaten en kijken we of je de juiste medicijnen krijgt. Het kan zijn dat een andere manier van behandelen beter voor je is: bijvoorbeeld met een insulinepomp in plaats van met de spuit. Daarover praten we met jou.

Zelf naar controle

Als je ouder wordt, ga je ook steeds meer zelf zorgen voor jouw diabetes. Daar oefenen we mee bij Vivendia. Als je 12 bent, doen we een deel van de controle alleen met jou. Daarna praten we ook nog met jou en je ouders. Ben je tussen de 16 en 18 jaar? Dan spreken we met jou en sluiten je ouders soms een deel van het gesprek aan. Jij mag aangeven of je dat wilt. Ben je ouder dan 18? Dan zijn de controles op jou gericht. Als je wilt, mag je natuurlijk altijd je ouders meenemen.

Online consult

Er is ook de mogelijkheid om af en toe een consult online te doen, via een beveiligde videoverbinding. Je krijgt dan via de mail een link voor een videoconsult (dit heet beeldbellen). Je kunt op elke plek inloggen (school/thuis) waar je een goede WiFi verbinding hebt en even rustig kunt praten. Als je het fijn vindt dat je ouders deelnemen dan kan dat, via dezelfde link, eventueel vanaf een andere computer. Het is belangrijk als je een pomp en/of sensor hebt dat je zelf zorgt dat de pomp is uitgelezen en je vragen of onderwerpen verzameld hebt die je wil bespreken.

Jouw ouders en jouw diabetes

Als je ouders allebei voor jou zorgen vinden we het belangrijk dat ze allebei veel weten over diabetes. Het is fijn dat ze uitleg en instructie krijgen als je net weet dat je diabetes hebt. Maar ook later is het belangrijk dat allebei je ouders weten wat er speelt. We willen daarom graag dat allebei jouw ouders aanwezig zijn bij de controles. Of dat ze elkaar op de hoogte houden van de afspraken die we maken en het elkaar vertellen als er dingen veranderen in jouw behandeling. 

Doktersassistent en kind met diabetes | KDCN

Hulp nodig?

Heb je vragen? Of hulp nodig? Op onze pagina contact en bereikbaarheid zie je wanneer en hoe je ons kunt bereiken. We zijn ook ’s avonds en ’s nachts bereikbaar als je vragen hebt.