Menu

Veelgestelde vragen over diabetes

Tekening met vraagtekens | KDCN

Hieronder zie je een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met jouw kinderdiabetesverpleegkundige.

  • Kan ik een maaltijd overslaan?

    Ja, dat kan. Maar controleer dan wel je bloedsuiker. Je lever maakt namelijk de hele tijd glucose aan, ook tussen de maaltijden door. Je hebt dus altijd een klein beetje insuline in je bloed nodig. Bespreek met je diabetesverpleegkundige of diëtist hoe je dit veilig aanpakt.

  • Kan ik in het weekend en in de vakanties langer uitslapen?

    Ja, dat kan. Maar dit kan wel invloed hebben op je bloedsuiker. Bespreek met je diabetesverpleegkundige hoe je dit aan kunt pakken.

  • Wat moet ik doen als mijn kind met diabetes niet wil eten?

    Jonge kinderen zijn met eten soms onvoorspelbaar: je weet van tevoren niet hoeveel ze zullen eten. Eet een kind minder dan waarvoor je insuline hebt gegeven? Dan is de kans op een hypo groter. Je kunt ervoor kiezen om altijd een deel van de insuline voor de maaltijd te geven en een deel erna. Dat is niet ideaal, maar kan soms helpen.

  • Wat moet ik doen als ik diarree heb?

    Heb je last van waterdunne, stinkende ontlasting en poep je wel 10 keer per dag? Dan noemen we dat diarree. Als je diarree hebt, heb je meer kans op een hypo. Controleer je bloedsuiker dus regelmatig. Lees meer hierover op de pagina diabetes en ziekte.

  • Waarom zou ik de griepprik halen?

    Heb je diabetes en krijg je de griep? Dan kan dat de diabetes flink ontregelen. Als je diabetes hebt, kom je daarom in aanmerking voor de griepprik. Via de huisarts krijg je hiervoor elk jaar in oktober of november een uitnodiging. Wij adviseren je om de griepprik te halen. Of je dat ook doet, beslis je zelf. Als je de griepprik haalt, maak je de kans op griep kleiner. Krijg je toch de griep? Dan heb je hier meestal minder last van dan wanneer je de prik niet had gehaald. Je kunt wel bijwerkingen krijgen van de prik. Zoals lusteloosheid, hoofdpijn en verhoging. Dit kan een paar dagen duren. Je kunt van de griepprik geen griep krijgen. Wil je meer lezen? Kijk dan op de website van het rivm.

  • Ik heb diabetes en wil mijn rijbewijs aanvragen. Wat moet ik doen?

    Iedereen die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet vooraf een Gezondheidsverklaring invullen. Ook mensen zonder diabetes. Op deze verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Je moet die vraag met ‘ja’ beantwoorden. Download daarna op de site van het CBR het vragenformulier Diabetes Mellitus. Neem dit formulier mee naar je afspraak bij Vivendia of stuur het ons via Suikerplein. Wij beantwoorden dan vragen over hoe je omgaat met hypo’s en of je complicaties hebt.

    Wij beoordelen hiermee niet of je geschikt bent om te rijden. Dat doet het CBR op basis van de informatie de we op jouw verzoek aan het CBR geven. Soms vindt het CBR dat er nog een keuring nodig is, bijvoorbeeld door een internist of oogarts. Deze keuringen doen we niet bij Vivendia. Soms moet je een rijtest doen. Daarna bepaalt het CBR of je wel of geen rijbewijs mag krijgen. Ook als je later je rijbewijs wilt verlengen, moet je weer een gezondheidsverklaring invullen. Begin op tijd met het aanvragen van de verlenging: ongeveer 4 maanden van tevoren.

  • Kun je met diabetes op vakantie?

    Ja. Als je diabetes hebt, kun je gewoon op vakantie gaan. Je moet wel rekening houden met de diabetes. Op vakantie is je ritme soms anders dan thuis. Of je eet andere dingen. Ook de temperatuur (of het kouder is of juist warmer) kan invloed hebben op de diabetes. Net als heel actief zijn of juist lekker luieren. Wil je op vakantie? Bespreek dat dan met je diabetesteam. Ga je met het vliegtuig? Dan heb je een douaneverklaring nodig om diabetesmaterialen mee te mogen nemen. Je kunt deze verklaring via Suikerplein aanvragen. Het is verstandig om een overzicht van je medicijnen mee te nemen op vakantie. Dit overzicht kun je bij je apotheek halen. Heb je een insulinepomp? Kijk dan na welke service de fabrikant biedt als jouw pomp op vakantie kapot gaat.