Menu

Word je 18 jaar? Overgang naar internist

Vivendia is voor kinderen tot en met 17 jaar. Als je (bijna) 18 jaar wordt, dan ga je voor begeleiding van de diabetes naar een ziekenhuis.

Waarheen?

De meeste kinderen gaan naar het Radboudumc of naar CWZ. Dat is omdat Vivendia (voorheen het KDCN) een samenwerking is van deze ziekenhuizen. Je kunt ook kiezen voor een ziekenhuis dichter bij jou in de buurt. Vrijwel overal zijn er artsen die veel van diabetes weten. Deze artsen heten internisten. Zij werken op de afdeling interne geneeskunde.

Voorbereiding

Een tijdje voordat je 18 jaar wordt, beginnen we met praten hierover met jou. Het is belangrijk dat je steeds meer zelfstandig met de diabetes omgaat (zie ook het Diabetes Groeimodel). Ook is je eigen voorkeur belangrijk. Wat wil jij?

Kennismaken voor overgang

Vivendia werkt samen met de diabetesteams van het Radboudumc en CWZ. Eén van de internisten uit het Radboudumc werkt zelfs een dag in de week bij Vivendia. We kunnen er ook samen voor kiezen dat je nog wat langer bij Vivendia blijft. Dat komt soms voor. In het laatste jaar voor de overgang kunnen wij je kennis laten maken met een internist en diabetesverpleegkundige van het Radboudumc of CWZ. Je krijgt dan ook uitleg over wat er anders is op de polikliniek voor volwassenen dan bij Vivendia. Als jij en je team er klaar voor zijn, maak je de overgang.