Menu

Een kind met diabetes: informatie voor ouders

Een kind met diabetes wil ook gewoon kind zijn. Net als alle andere kinderen. Tegelijkertijd komt er veel op je kind en jou als ouder af: je meet bloedwaardes, let op de voeding en dient insuline toe. Het is heel normaal als je daaraan moet wennen. Soms zul je boos zijn of verdrietig. Of je zorgen maken over je kind. Vanuit Vivendia ondersteunen we jou en je kind bij het omgaan met diabetes. Dat doen we bijvoorbeeld met praktische tips, een luisterend oor, het Diabetes Groeimodel en de oudercursus Los Vast.

Diabetes Groeimodel

Het Diabetes Groeimodel is een app die door Vivendia speciaal ontwikkeld is voor kinderen met diabetes en hun ouders. Als je kind nog jong is, zul je als ouder veel meehelpen in de zorg voor diabetes. Na verloop van tijd krijg je een andere rol: je laat je kind telkens meer zelf doen en jij coacht je kind. Het belangrijkste is dat je er bent voor je kind en hem of haar steunt. Je zult zien dat je kind telkens zelfstandiger wordt. Dat gaat in kleine stapjes. In het Diabetes Groeimodel zie je per leeftijdscategorie welke stappen dat zijn. In deze app vind je informatie en filmpjes. Zorgen voor een kind met diabetes zal niet altijd gemakkelijk zijn. Heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Het kinderdiabetesteam staat voor je klaar. Je kunt ook de oudercursus Los Vast volgen. Op de aparte website Diabetes Groeimodel gaat het over het Diabetes Groeimodel én over oudercursus Los Vast.

Oudercursus Los Vast

Los Vast verwijst naar de uitdaging waar ouders van kinderen en jongeren met diabetes type 1 dagelijks voor staan. Als ouder weet je dat het goed is om je kind steeds meer los te laten, maar het is niet altijd makkelijk om dat te doen. Hoe doe je dat, je kind steeds meer zelf laten doen en leren en tegelijkertijd zorgen dat je kind veilig en gezond is? In de oudercursus ga je samen met andere ouders in gesprek. Het is fijn om lotgenoten te spreken. Tegelijkertijd krijg je handvatten om op een positieve, motiverende manier met je kind over diabetes en diabeteszorg te praten. We laten ook zien hoe je hierbij het Diabetes Groeimodel kunt gebruiken. De oudercursus bestaat uit drie bijeenkomsten. Elk jaar is er een terugkeerbijeenkomst. Heb je interesse? Bespreek dit dan met je arts of diabetesverpleegkundige.

De rechten van jouw kind

Wat zijn eigenlijk de rechten van jouw kind rondom de behandeling van diabetes? Volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) heeft jouw kind altijd recht op informatie en moet een arts voor elk onderzoek en elke behandeling toestemming vragen. Of dit alleen toestemming van de ouders is, van ouders en kind of alleen van het kind, dat hangt van de leeftijd van jouw kind af. Kijk voor meer informatie op de website jadokterneedokter.nl.

Meer informatie

Wil je meer weten over omgaan met de diabetes van jouw kind? Het team van Vivendia kan je er alles over vertellen en je helpen. Op de website van Diabetes Vereniging Nederland vind je meer informatie voor ouders. Daar staat ook informatie voor ouders van jongeren met diabetes.