Menu

Omgaan met diabetes

Als je hoort dat je diabetes hebt, dan staat je leven op zijn kop. Diabetes gaat niet meer over. Daarom noemen we het een chronische ziekte. Je krijgt veel informatie over diabetes en je moet er elke dag rekening mee houden. Je leert welk effect eten, drinken en sporten hebben op de diabetes. Je kunt je ook zorgen maken over je ziekte. Dat is allemaal heel normaal.

Bespreek je problemen en zorgen

De meeste mensen, dus ook jij en je ouders, maken dezelfde fases door bij het verwerken van diabetes. Maar iedereen beleeft dit op zijn eigen manier en eigen tempo. Praat erover met elkaar: wat vind je lastig? Wat gaat al heel goed? Waar kun je hulp bij gebruiken? Je kunt ook altijd je vragen of problemen bespreken met het kinderdiabetesteam. Zij snappen wat je meemaakt.

Word vrienden met de diabetes

Diabetes heb je 24 uur per dag, de rest van je leven. Zorg er dus voor dat je vrienden wordt met je ziekte en dat je jouw diabetes heel goed leert kennen. Natuurlijk mag je af en toe boos zijn of verdrietig. Maar zorg ervoor dat dat niet altijd zo is. Er zijn mensen met wie je kunt praten en die je kunnen helpen. Jouw kinderdiabetesteam staat voor je klaar. Zoals je arts, verpleegkundige of de kinderpsycholoog. Zo sta je er niet alleen voor.

Vertel het je familie en vrienden

Het is fijn als jouw omgeving weet dat je diabetes hebt. Dan kunnen ze je helpen als dat nodig is. En ze begrijpen het als je even tijd of aandacht moet geven aan de diabetes. Leg ze uit waarom je insuline nodig hebt. En wat er met jouw lijf gebeurt als je een hypo of een hyper hebt. Vertel ze ook wanneer ze hulp moeten inschakelen. Het is verstandig om ook jouw klas te vertellen over de diabetes. Meer daarover lees je op de pagina diabetes en school.

Meer informatie

Wil je meer weten over omgaan met jouw diabetes? Jouw kinderdiabetesverpleegkundige kan je er alles over vertellen en je helpen. Op de website van de Diabetes Vereniging Nederland vind je ook meer informatie over jong zijn en diabetes. Of kijk eens op de website van de Diabetesfederatie en Eendiabetes. Daar vind je ook veel informatie over jongeren met diabetes.

Video: het jonge meisje Noor heeft diabetes.