Menu

Griepprik

Als je diabetes hebt kom je in aanmerking voor de jaarlijkse griepprik. Via de huisarts krijg je hiervoor in oktober of november een uitnodiging.

Zelf beslissen

Mensen met diabetes krijgen het advies om de griepprik te halen, maar mogen dit zelf beslissen. Om een goede beslissing te kunnen nemen, kun je informatie vinden over griep, diabetes en welke websites je kunt bezoeken die je van goede informatie kan voorzien.

Voor- en nadelen

De griepprik verkleint de kans op griep. Als je diabetes hebt en de griep krijgt kan, naast de mogelijke complicaties die bij de griep voorkomen, ook de diabetes flink ontregelen. Mocht je, ondanks de griepprik toch ziek worden dan verloopt het ziek zijn meestal milder en is de kans op complicaties kleiner en de ontregeling minder heftig.

Bijwerkingen van de griepprik: van de griepprik kun je geen griep krijgen. Sommige mensen kunnen na de griepprik klachten krijgen zoals als lusteloosheid, hoofdpijn en verhoging van lichaamstemperatuur Dit kan een paar dagen duren. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website van het RIVM over de griepprik. Of naar de drie vragen over de griepprik op de website van de Diabetesvereniging.