Wat is een hypo?
Als je diabetes hebt, krijg je daarvoor vaak insuline. Daarmee kun je de hoeveelheid suiker in je bloed regelen. Toch kan het gebeuren dat er te weinig suiker in je bloed zit, bijvoorbeeld doordat je te weinig hebt gegeten of extra beweegt. Of door te veel insuline. Als je bloedsuiker te laag is, noemen we dat hypoglykemie of hypo. Als er te veel suiker in je bloed zit, noemen we dat hyperglykemie of hyper.
Hoe merk je dat je een hypo hebt?
Als je te weinig suiker in je bloed hebt, merk je dat. Of de mensen om je heen merken het aan jou. Je hebt dan bijvoorbeeld last van:
- Honger
- Trillende of tintelende armen of benen
- Hoofdpijn
- Zweten
- Duizeligheid
Als een hypo te lang duurt, kun je ook flauwvallen.
Wat moet je doen als je een hypo hebt?
Als je denkt dat je een hypo hebt, meet dan eerst je bloedsuiker. Is die te laag? Neem dan snelwerkende koolhydraten, zoals druivensuiker of wat limonade. Jouw kinderdiabetesverpleegkundige vertelt je precies hoeveel je moet nemen als je een hypo hebt. Krijg je een hypo vlak voor het eten? Neem dan de snelwerkende koolhydraten en wacht 10 minuten voordat je gaat eten. In die 10 minuten neemt jouw lichaam de snelle suikers goed op. Heb je een hypo en duurt het nog langer dan 1 uur voordat je gaat eten? Neem dan snelwerkende koolhydraten én koolhydraten die langzaam in jouw bloed worden opgenomen. Zoals druivensuiker én een boterham of een stuk fruit. Zo stijgt je bloedsuiker weer naar een normale waarde.
Wat moet jouw omgeving doen als je flauwvalt?
Als je een hypo niet behandelt, dan kun je bewusteloos raken. Je kunt dan niet eten of drinken. Dan moet je glucagon krijgen. De mensen in jouw omgeving moeten dan 112 bellen. Of jou glucagon geven als ze weten hoe dat moet. Glucagon zorgt ervoor dat de reserveglucose in je lichaam vrijkomt. Hierdoor kom je weer bij. Daarna moet je altijd extra koolhydraten eten. Anders krijg je weer een hypo.
Hoe krijg je een hypo?
Je kunt een hypo krijgen als je:
- Te weinig eet
- Te laat eet
- Te veel energie verbruikt, bijvoorbeeld als je gaat sporten
- Te veel insuline binnenkrijgt, bijvoorbeeld via de spuit of pomp
Wat kun je doen om te voorkomen dat je een hypo krijgt?
Neem altijd druivensuiker en iets te eten mee als je ergens heen gaat. Dan kun je dat nemen als je voelt dat je een hypo hebt. Ook kun je je insuline aanpassen als je minder eet of actiever bent, bijvoorbeeld wanneer je gaat sporten. Bespreek met je diabetesverpleegkundige hoe je dit kunt doen.
Houd je dagboek bij
Schrijf in je diabetesdagboek op wanneer je een hypo hebt gehad. Zet er ook bij waardoor je denkt dat de hypo kwam. Tijdens de controle bespreek je met het kinderdiabetesteam wanneer je lage bloedsuikers had en waar jij denkt dat die door kwamen.
Meer informatie
Wil je meer weten over een hypo? Jouw diabetesverpleegkundige of medisch behandelaar kan je alles vertellen over een hypo en wat jij dan kunt doen. Kijk ook eens op de website van de Diabetesvereniging Nederland.