Wat is een hyper?
Als je diabetes hebt, krijg je daarvoor vaak insuline. Daarmee kun je de hoeveelheid suiker in je bloed regelen. Toch kan het gebeuren dat er te veel suiker in je bloed zit, bijvoorbeeld doordat je te veel hebt gegeten, te weinig insuline hebt gespoten of doordat je ziek bent. Als je bloedsuiker te hoog is, noemen we dat hyperglykemie of hyper. Als er te weinig suiker in je bloed zit, noemen we dat hypoglykemie of hypo.
Als je te veel suiker in je bloed hebt, kun je dat soms voelen. Of de mensen om je heen merken het aan jou, bijvoorbeeld omdat je:
- Veel moet plassen
- Veel dorst hebt
- Moe bent
- Je niet goed kunt concentreren
Om zeker te weten of je een hyper hebt, meet je je bloedsuiker. Dat is belangrijk om te doen, omdat het niet goed voor je is als je lange tijd een hoge bloedsuiker hebt. Heb je een hoge bloedsuiker en word je ziek en moet je overgeven? Overleg dan meteen met jouw kinderdiabetesteam.
Wat moet je doen als je een hyper hebt?
Als je denkt dat je een hyper hebt, meet dan eerst je bloedsuiker. Is die te hoog? Dan heb je extra insuline nodig, zodat je bloedsuiker weer lager wordt. Spuit insuline volgens het schema dat je hebt gekregen van het kinderdiabetesteam of volg het advies van je insulinepomp. Neem ook wat te drinken, maar zorg dat daar geen koolhydraten in zitten. Blijft je bloedsuiker te hoog? Bedenk dan wat de oorzaak kan zijn. Als je twijfelt, overleg dan met het kinderdiabetesteam. Gebruik je een insulinepomp en blijft je bloedsuiker te hoog? Dan moet je ook je bloed controleren op ketonen. Zitten er ketonen in je bloed? Bel dan meteen het kinderdiabetesteam voor advies, ook in de avond of nacht. Word je suf, ben je misselijk of moet je overgeven? Bel dan ook snel je kinderdiabetesteam via de spoedlijn.
Houd je dagboek bij
Schrijf in je diabetesdagboek op wanneer je een hyper hebt gehad. Zet er ook bij waardoor je denkt dat de hyper kwam. Tijdens de controle bespreek je met het kinderdiabetesteam wanneer je hoge bloedsuikers had en waar jij denkt dat die door kwamen.
Hoe krijg je een hyper?
Je kunt een hyper krijgen als je:
- Te veel koolhydraten eet
- Te weinig insuline spuit
- Niet op de goede plek spuit
- Luchtbellen hebt of een verstopt infusiesetje van je insulinepomp
- Te veel koolhydraten hebt gegeten na een hypo
- Veel spanning hebt
- Ziek bent of koorts hebt
Meer informatie
Wil je meer weten over een hyper? Jouw diabetesverpleegkundige of medisch behandelaar kan je alles vertellen over een hyper en wat jij dan kunt doen. Of kijk eens op de website van de Diabetesvereniging Nederland.